Kort om oss: Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel. Vi ägs av 20 000 svenska lantbrukare och vi är 10 000 anställda. Genom forskning och verksamhet i hela värdekedjan tar vi ansvar från jord till bord. www.lantmannen.se

Lantmännen Unibake är en av Europas största bagerikoncerner med 6000 anställda och 36 bagerier i 21 länder. Vi marknadsför våra bageriprodukter till detaljhandel och livsmedelsmarknader på mer än 60 marknader runt om i världen. På den svenska marknaden finns våra varumärken Korvbrödsbagarn, Bonjour & Hatting.

Vi har en passion för bröd – Bröd är ett av våra äldsta livsmedel, som idag är en av världens främsta källor till näring. I vår kultur strävar vi efter öppenhet, vänlighet och tillit. Vi delar insikter och arbetar tillsammans över gränserna för att nå vår vision, där alla är en del i helheten. Vi har alla vår egen bakgrund, kompetens och erfarenhet där alla arbetar tillsammans. Det gör Lantmännen Unibake unikt.

Om vårt hållbarhetsarbete

Hållbarhet har alltid varit en viktig ledstjärna i vårt arbete. Ända sedan 1957 har vi på Korvbrödsbagarn ständigt strävat efter att göra vårt bästa för att våra kunder ska vara nöjda och njuta av våra produkter. För oss handlar det om allt från att utveckla vårt bageri och våra produkter, till att ge människor smakfull inspiration och använda klimatsmarta förpackningar. Vi värnar om våra kunder, produkter och vår planet. Både här och nu och för kommande generationer. Det är hållbarhet för oss! Här kan du läsa om några exempel på vårt arbete:

En liten påse kan göra stor skillnad.

Steg för steg förbättrar vi våra förpackningar. Under slutet av 2019 reducerade vi till exempel plasten i våra påsar med hela 21%. Det här gör att vi minskar användningen av plast med 60 ton/år och minskar våra CO2 utsläpp med 121 ton/år.

100% återvinningsbar plast!

Alla våra brödpåsar görs av 100% återvinningsbar plast. Brödpåsen förlänger hållbarheten på brödet och på så sätt minskar vi matsvinn. Vi hoppas såklart att så många som möjligt återvinner påsen så att den kan få ett nytt liv – tack på förhand!

Vi har maxat och minskat våra transporter på samma gång.

Vi har packat våra påsar och fyllt våra kartonger så smart det bara går. Därmed behöver vi färre lastbilar som kör ut våra produkter. Det handlar om att få in så mycket som möjligt, på så liten yta som möjligt. Att förpackningsoptimera med ett finare ord. Det är ett av flera sätt som gör att vi bidrar till att minska koldioxidutsläppen.

Jämnare bullar i bageriet

I vårt bageri i Örebro gör vi hela tiden förbättringar och justeringar i vår process för att våra bröd ska hålla en så hög och jämn kvalitet som det bara går. På det sättet minskar vi på svinn av bröd som inte håller måttet.

Vi tar tillvara varenda smula.

Vi är noga med att ta vara på resterna från det vi själva producerar och de bröd som eventuellt inte når upp till våra kvalitetskrav. Genom återvinning förädlas restprodukter från vår produktion och återuppstår som till exempel etanol och djurfoder.

Vi fryser våra bröd, både för din och miljöns skull.

Tack vare att vi fryser brödet så fort det kommer ut ur ugnen, behöver vi inte använda några onödiga konserveringsmedel. Det gör också att vi minimerar matsvinnet i alla led eftersom hållbarheten förlängs. Dessutom bevaras alla goda smaker och den fina konsistensen, helt naturligt. Coolt, eller hur?

100% grön el i vårt bageri.

Våra produkter bidrar till att ge god energi för både kropp och knopp. Det känns bra i magen efter att ha ätit något av våra bröd. Det känns bra i knoppen att veta att energin som går åt för att producera våra produkter är 100 % grön el. Det betyder att all el i vårt bageri produceras genom sol, vind eller vatten, förnybar el helt enkelt!